Bloom!

Assalamualaikum wa rahmatullaahi wa barakatuh, may His grace embraces you and me and every tiny aspects in this tiny world. Aamiin!

Jadi, kurang lebih dua hari tiga malam saya mengalami guncangan di perut dari gaster sampe usus besar yang mana sangat sangat mengerikan karena di Jember lagi wabah hepatitis A. So do not forget each time you pass ibu jualan sayur pray for her a good life ahead supaya beliau juga menyiapkan makanan yang kita beli dengan baik pula, dan mengurangi wabah penyakit di kota Jember tercinta. I’m good fyi, the test was negative, Alhamdulillaah. Eh tapi personal hygine and sanitation juga harus diperhatikan, ayo mulai galakkan bawa minuman sendiri dari kos, kalau bisa bawa sendok garpu juga (ini serius, dan nggak mahal kok bisa beli di toko “hasil dari bahagia” bentuk wadahnya kotak kecil ada hello kitty-nya), cuci tangan jangan sampai lupa (meskipun malesss, hehe). Kalau terlanjur sakit, jangan sedih karena sakit menggugurkan dosa. Cheer up, sick buddies!(:

Kemarin di kampus ada kajian tentang “bagaimana jika hari ini hari terakhirmu?” wow pas banget lagi sakit baca posternya kan bikin istigfar 1000x, alhasil naiklah saya untuk ikut mendengarkan. Jadi, yang dibahas adalah kalimat Rasul intinya “jika ini hari terakhir dan kamu punya benih kurma, tanamlah benih-benih itu” intinya kita harus melakukan kebaikan walaupun tidak ada waktu lagi bagi kita untuk menuainya. Tetap lakukanlah, karena yang menuai adalah orang lain, dan salah satu pahala yang dapat mengalir meskipun sudah meninggal adalah amal jariyyah, jadi kebaikan itu insyaAllaah akan terus mendatangkan pahala kalau terus bermanfaat bagi orang lain, meskipun di dunia kita tidak mendapatkannya. Aaiihh bagus ya maknanya(: yang saya dapat dari kajian kemarin juga yaitu kita harus beramal terus, walau sedikit tapi tidak terputus, karena itu sangat Allaah cintai. Apabila terputus karena dosa, mulai lakukan amal kecil-kecil lagi, karena sesungguhnya amalan itu bersaudara begitu pula dosa, satu amalan akan memanggil amalan lain dan satu dosa juga akan memanggil dosa lain. Jadi ngerti kan harus condong ke melakukan yang mana? Kalau terlanjur berdosa, segera bertaubat dengan cara menyesali perbuatan dosa tersebut, kemudian berniat untuk tidak melakukannya lagi like ever. Say nope nope nope! Ya meskipun semudah itu mengucapkan implementasinya susah sebenernya, tapi ingat lagi, jika ini hari terakhirmu, would you rather die in a good or bad way? Think!

Kemudian malam harinya dengan kondisi lumayan mendingan, mbak kos nyeletuk ngajakin nonton fantastic beast yang saya iyakan dalam satu kedipan mata. Hehehehe. Berangkatlah kita nonton fantastic beast. Ini kesan saya setelah nonton filmnya and this contains spoiler: watch it and be ready to miss harry potter. Yhaa, the movie was not special i think, but because it’s the same wizarding world as harry’s that newt is living in, it became attractive! I live in harry potter fantasies since i read the fifth book, my sister’s, which was around my..um.. Forth or fifth grade. Inget banget saya bukunya setebel 1200-an terus lusuh begitu haha ya sekarang saya nggak se fanatic itu sih kan yang berlebihan nggak baik. Ea(: tapi mendengar alohomora lagi, melihat mereka disapparate lagi, brought back memories sekali huhu. Filmnya cenderung membosankan menurut saya karena yaaa keren sih hewan-hewannya, iya kreatif, but the story just, ya standar lah ya begitu aja. btw saya belum baca bukunya sih yang fantastic beast, dulu di bobo ada buku-buku sampingan salah satunya fantastic beast itu sama dongeng-dongeng beedle, tapi isinya gimana yha? Hehe. Itu emang grindelwald nyamar begitu apa gimana sih? Tengsin dooong penjahat kelas kakap rebutan tongkat elder masa main nyamar-nyamar ah kan cupu): terus lagi yang no-mag diajak masuk ke koper dan si newt menjelaskan satu-satu hewannya, saya nggak dapet poinnya apa hehe the creatures are amazing tapi ngapain jugaaa sih jelasin ke si no-mag, kayak dia bakal ngerti aja. Buat yang kangen harry potter, saya sarankan rewatch dan re-read serialnya ajaaa. Tapi fantastic beast is not a waste of money kok, rated 3 star! P.s carilah jadwal bioskop yang sesuai apalagi kalau kalian habis kuliah dari jam 6 pagi dan gampang ngantuk, jangan nonton malem deh. Selamat menonton!

Advertisements

Merry Riana: Mimpi Sejuta Dollar

assalamualaikum warahmatullaahi wa barakatuh.

I am never a fan of biography. number of biography book I’ve read: 0. if Thomas Alva Edison serial book from Dancow is considered as biography, then I’ve read 1. is sirah shahabiyah a biography too? if yes, then I’ve read several I guess. but turns out biography is not always boring, this book is a prove! maybe because it contains a lot of ups and downs .(what I was thinking in it then? a plot twist?-_-)

 

May 1998, Indonesia was in a big chaos. Tionghoa ethnic was being attacked. their shops and houses are robbed. everything was a mess. but Merry Riana’s father had a plan, this madness should not stop her eldest daughter from getting education. but how? the only possible way was sending her abroad. he knew there weren’t much money, it’s even hard to bought daily groceries, but there must be a way, he and his wive thought. luckily, Nanyang Technological University in Singapore let the pupils borrow the money and pay back when they got job (this should be made as a program in Indonesia I guess). so 18 years old Merry Riana went. after getting the money, she calculated her needs such as books, education fees, boarding house etc and there were only 40 dollars left. it meant she had to live with 40 dollars a month, 10 dollars each week. she was too afraid to call home and ask for more money, as she knew back in Indonesia her parents might be suffering too.

living with such low salary made her hungry almost all the time. but she got tactics: instant noodle for breakfast, two loafs of bread without jam for lunch, and joining organisation with free foods for dinner. for almost 2 terms she did that. one day she met a boy in her holy book group. he was just like her, lacking of money. everything was not the same, they met regularly to discuss, mostly about their vision, and business. in the second year, Merry Riana tried to find a job. here all the journey started. she firstly began as a brochure disseminator,  and then a florist, then a waitress. but when she joined a company as an university employee, she understood what she wanted. she did not want to become an employee. she wanted to start everything by herself. she told Alva, the boy he met in the group, and he totally captivated by her braveness. they started to do deep research about business in books, they even attended a seminar by Anthony Robbins (who is he actually-,-), their favourite motivator. all she dreamt about was how to pay back her education fee from NTU and be financially independent by the age under 30.

so here is the difference between me -or most of us- and merry riana: spirit.

to talk about success (here I talk about worldly life) is not always about money but not to mention money is a symbol of established life. sureee my definition of success has nothing to do with money. but what this book has taught me, whilst you are making money, you will get things beyond that. love, trust, loyalty. Merry Riana always believes that the money she is getting must be used in a good way, and she has to include God in every effort. every hardship is a lesson, therefore she feel less miserable. I have a strong will but I don’t have such strong spirit to make it true, but Merry Riana did. she disciplined herself to reach goal, she wouldn’t loosen it, not a bit, or she would fall more distant from her goal, that’s how she got all she wanted. she is powerful and inspiring, she believed in herself when no one was, she knew God will help. reading this book makes me want to do something useful but….well. hehe. why, me? why? -_- this book is recommended for those who think it is impossible to dream big and reach it, and those who won’t hold on their dream because they seem to fail.

endure a little, do a different method, I know you will get it in the end.